sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Case bantuite

Paranormalul, fenomenele care au iesit din sfera normalului, au atras intotdeauna curiozitatea oamenilor. Termenul este folosit si in parapsihologie si are de a face cu fenomene ca telepatia, perceptia extra-senzoriala, telekinezia, precum si in existenta dupa moarte ca reincarnarea, fantomele si bantuirile. Tremenul de paranormal mai este folosit si in fenomene mai putin spirituale precum OZN-urile si in domeniul de criptozoologie.

Ideile despre casele bantuite isi au originea in filme precum “The Amityville Horror”. In timp ce pentru preotii catolici si crestini este ceva obisnuit sa binecuvanteze o casa sau sa efectueze un “exorcism de rutina”, pentru sceptici existenta demonilor, a fantomelor si a spiritelor este pusa la indoiala.

In majoritatea cazurilor, oamenii au auzit zgomote ciudate, au vazut siluete ale unor oameni decedati sau obiecte care se deplasau fara vreun mijloc de locomotie.
Pana la urma, halucinatiile sunt oarecum naturale, chiar daca nu sunt frecvente si sunt neobisnuite.

Persoanele ce locuiau in case bantuite relatau ca simteau o prezenta in camera, iar temperatura scadea si auzeau zgomote ciudate. Acestea nu mai tin de imaginatie.
Oamenii de stiinta care au investigat locurile bantuite au descoperit ca in acele case exista o sursa ce provoca frecvente scazute (infrasunete). Cercetatorii au ajuns la concluzia ca acele campuri electromagnetice provocau acele senzatii ciudate.

Cazuri paranormale

Robin Deland conducea masina noaptea tarziu pe un drum de munte in statul Colorado, pe unde cu greu s-ar fi putut intersecta doua masini. La un moment dat, in lumina farurilor a aparut un caine. Masina aproape ca l-a lovit. Robin a pus frana brusc.

El a recunoscut cainele, acesta era Jeff al sau, care murise cu o jumatate de an in urma. Robin a coborat din masina si a inceput sa strige cainele care de cateva luni nu mai era printre cei vii. Insa Jeff nu s-a intors deloc, el mergea inainte, catre o curba atat de stransa incat din locul unde se afla Robin nu se vedea nimic.

Cand a ajuns acolo, acesta a observat ca era un perete de munte surpat imediat dupa curba. Bolovanii se rupsesera din perete si blocau tot drumul. Atunci cand te aflai in miscare nu ai fi avut cum sa-l observi la timp pentru a evita o tragedie. Insa unde era Jeff se vedeau, el fiind cel care i-a salvat viata. Robin l-a cautat primprejur, dar fantoma cainelui sau disparuse…
Din pacate, aceste genuri de intamplari paranormale nu pot fi demonstrate, totul bazandu-se pe relatarile celui ce a fost implicat in presupusul fenomen paranormal. In astfel de cazuri este vorba doar de credinta.

Un soldat american care isi satisfacea stagiul militar in Germania inainte de a i se termina stagiul a aparut la el acasa, undeva la marginea orasului Detroit, in momentul in care mama sa pregatea micul dejun. El i-a zimbit si i-a spus: “Nu pot sa stau prea mult, nici macar la micul dejun. Am venit numai sa-mi iau ramas-bun”. Dupa ce a spus aceste cuvinte s-a intors si a iesit afara.

Mama uimita a iesit in fuga dupa el, dar fiul disparuse deja. Seara tarziu, in aceeasi zi, la aceasta familie a venit un ofiter care le-a spus ca fiul a murit in urma unei intamplari nefericite, cu o ora inainte de aparitia sa acasa, la 6.000 de mile de Detroit, in Germania.

casa-bantuita2Simularea unei case bantuite

Un doctor psiholog din Marea Britanie, numit Richard Wiseman a studiat serios aparitiile fantomatice, iar pentru asta a construit el insusi o casa bantuita, in care feomenele infricosatoare sa inceapa la comanda. Doctorul este de parere ca explicatia fantomelor consta intr-o combinatie in care intra frica, schimbarile de temperatura, campurile electromagnetice si infrasunetele. Toate aceste “ingrediente” duc la senzatii ciudate, clasificate de unii drept fenomene paranormale.
In opinia doctorului Richard Wiseman casele bantuite sunt construite in zone cu anomalii magnetice in apropierea carora se gasesc surse, naturale sau artificiale, de campuri electrice si de sunete de joasa frecventa, situate la limita inferioara a sensibilitatii urechii omenesti.
Dupa studiile realizate de Wiseman, infrasunetele si anumite campuri electromagnetice pot induce o senzatie de disconfort, ba chiar si halucinatii. Totul se intareste daca persoana aflata in acel loc crede in stafii, generand convingerea ca asista la aparitia unor fantome, mai ales daca se afla intr-o casa care se spune ca este bantuita, sau care poate inspira prezenta acestora.
In podelele si peretii casei realizate de Wisemann a ascuns generatoare de campuri electromagnetice si infrasunete, iar in spatele tablourilor a pus ventilatoare ce vor trimite, din cand in cand, curenti de aer rece.
Toate detaliile, arhitectura, zugraveala, mobilierul, a fost elaborat in asa fel incat sa inspire teama, restul urmand sa fie facut de aparatura electronica.
Un asemenea test a fost realizat si difuzat pe canalul Discovery.

Legendele caselor bantuite

O casa se spune ca este bantuita daca se gasesc activitati paranormale sau aparitia unor fantome, spirite rele sau fenomene poltergeist. Unii cred ca aceste case bantuite au legatura cu spiritele oamenilor care au trait in acea casa, sau care au ocupat cu mult timp in urma acel teren si care au murit in urma unor tragedii precum crima sau suicid. Se spune ca spiritele celor care au murit raman pe pamant daca nu au terminat ceva de facut, daca au ceva de rezolvat.

fantomaForme traditionale de alungarea spiritelor malefice

Din vechi timpuri oamenii apelau la exorcisti pentru a scoate fantomele si spiritele malefice din casele lor, prin exorcism. Insa in ziua de astazi, aceste case sunt folosite mai mult pentru atractie turistica si sunt aranjate in asa fel incat simpla arhitectura sa provoace frica.
Lupta cu “diavolul” este practicata din cele mai vechi timpuri, consemnata de cronicari din Antichitate si pana in zilele noastre. Scoaterea duhurilor din obiecte sau case si-a pastrat si in prezent acelasi caracter arhaic si deseori barbar, din vechime.
Mitologia romaneasca este plina de slugi ale diavolului: strigoi, vrajitoare, solomonari etc. Mircea Eliade spunea ca “romanii cred ca Dumnezeu a creat lumea impreuna cu dracul si au facut chiar si un pact: cerul si viii ai lui Dumnezeu, iar Pamantul si mortii pentru Dracul. Ulterior dracul s-a facut.. al dracului si Dumnezeu a regretat pactul facut. Sfantul Petru a recuperat acel zapis, dar dracul n-a renuntat niciodata la dreptul lui. De atunci exista si obiceiul de a veghea mortul trei zile, ca sa nu incapa sufletul lui pe mana diavolului. Romanul defapt nu lupta pe viata si pe moarte cu diavolul, ci incerca sa-l pacaleasca, asemeni lui Ivan Turbinca din basmul rusesc.”

Posibile explicatii

Prin diversele cercetari realizate de oamenii de stiinta au reusit sa desluseasca unele mistere paranormale. Senzatile stranii, zgomotele ciudate sau alte fenomene numite paranormale au o legatura cu infrasunetele si campurile electromagnetice.
In alte cazuri, fantomele filmate s-au dovedit a fi trucate, uneori fiind recunoscute de persoana in cauza. Alte relatari a unui contact cu o fantoma s-a presupus a fi simple halucinatii, imagini construite de creier atunci cand informatiile din exterior sunt ambigue.
Exista insa si cazuri nerezolvate sau fenomene care s-au intamplat insa nu exista nici o dovada adusa de martor. In unele cazuri martorii aducand doar explicatii fara valoare: “Fantomele exista. Am vazut una.”

Credinta in fantome

Credinta in fantome este legata de conceptul stravechi de animism, un cuvant care provine din latina “anima” si este o credinta ca toate fiintele, atat animate cat si neanimate, au suflet.
Religiile lumii au credinta in fantome. Hinduismul, Budhismul, Iudaismul, toate aceste religii invata adeptii ca fantomele chiar exista.
In Coran si in Bibile sunt gasite cateva referinte la fantome. Cea mai notabila mentiune o gasim in Samuel:
“Atunci Saul a zis slujitorilor lui: ‘Cautati-mi o femeie care sa cheme mortii, ca sa ma duc s-o intreb.’ (1 Samuel 28:7). Dumnezeu, in mod clar, a poruncit poporului Sau ca nu cumva sa consulte vreo vrajitoare sau vreun medium spiritist (Levitic 19:31; 20:27), dar Saul nu a luat in seama aceste instructiuni.”

Vanatoarea de fantome

Clubul Fantomelor a fost fondat in Londra in anul 1862 si este cea mai veche organizatie din lume pentru cercetarea fenomenelor paranormale, atragand membri precum Charles Dickens si Sir William Crookes.
Potrivit unor surse, unul din primii americani care au incercat sa foloseasca tehnologia in “vanatoarea de fantome’ a fost Thomas Alva Edison. Desi in unele referinte se zice ca Edison nu ar fi reusit sa realizeze o masina de “inregistrare a fantomelor” alte surse contrazic aceasta informatie.

fantoma2Existenta fantomelor

Desi nu exista nici o dovada stiintifica a existentei fantomelor, de-a lungul istoriei, fantomele oamenilor au fost adesea pictate ca fiind o reprezentare a persoanei care a trait, fiind imbracate in hainele purtate atunci cand a murit.

Se crede ca acestea apar sub forma de ceata. Cativa antropologi cred ca aceste viziuni provin dintr-o veche perceptie, cuvantul “respiratie” ar fi echivalent cu sufletul (in latina “spiritus”, iar in greaca “pneuma”.)
Unele cazuri in care fantomele au fost pozate au fost fie trucate, fie “erori” din pricina filmului.
Nu s-au facut studii prea aprofundate, insa neurologii sunt convinsi ca nu exista decat in mintea noastra. Nu pare surprinzator faptul ca fantomele apar in contexte foarte slab iluminate.
Atunci cand informatia care vine din exterior este ambigua, creierul poate construi imagini plecand de la modele existente, astfel ca uneori putem vedea dimineata cand ne trezim incretitura unei haine, un chip, sau orice alta forma.
De la aceste fenomene normale pana la existenta fantomelor mai este nevoie doar de un singur lucru: de credinta primitiva in animism.

www.descopera.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu